Hvordan skape leselyst hos barn!

På vårens første ordentlige soldag tok femåringen min med seg en Donald-pocket og fant et perfekt sted i den lille bakgården vår på Tøyen for å lese!

På vårens første ordentlige soldag tok femåringen min med seg en Donald-pocket og fant et perfekt sted i den lille bakgården vår på Tøyen for å lese!

Jeg er forfatter. Jeg er tegneserieredaktør. Og jeg er mamma til to gutter. Selvsagt påvirker de to første rollene den siste. Derfor tenkte jeg at jeg kunne gi noen tips her på bloggen om hvordan skape leselyst hos barn.

Ikke fordi jeg er lærer eller forsker, men fordi mine erfaringer i eget liv har vist seg å virke. (Og ja, det finnes forskning som støtter disse erfaringene.)

Min femåring begynner på skolen til høsten. Han kan allerede lese. Han knakk lesekoden da han var tre år. I dag bryner han seg på enkle matteoppgaver og er blitt glad i å spille sjakk.

Og før alle skriker opp om at eplet faller ikke langt fra stammen, så må jeg ile til og si at jeg IKKE kunne lese før skolealder. Og at jeg i mange år – på skolen – hadde store lese- og skriveproblemer.

Alt er ikke arv, mye er miljø også, så derfor vil jeg gjerne dele noen leselysttips:

1. Les høyt for barn. Hver dag!
Helt fra de er babyer kan barn leses for. Gjør det til rutine på lik linje som dagens siste måltid eller tannpussen. Du vil sjelden skulke mat og tannhygienen til barna dine, så hold lesestunden like høyt i akt som de to.

Du kan bare se her hva Foreningen Les! sier om høytlesningens verdi.

2. Les selv – så ser barna dine at lesing er kult!
Barn tar etter de voksne de omgås. De skal lære seg livets spilleregler, og de første årene er det mye herming. Ser de deg ofte med en bok mellom hendene, så ser de at lesing er en del av livet.

(Dessuten er det bare bra for deg å lese. Du ville ikke droppe egen middag eller tannpuss? Vel, ikke dropp lesing heller … )

3. Begrens spilling, og følg dine egne regler.
Dataspilling er en av mine store laster her i livet. Så skal jeg følge troen på arv, kan det enkelt bli en av mine to sønners store tidssluk også. Så vi har innført spilledager. Kun tirsdag og torsdag er dager der det kan spilles etter barnehagetid. Og så er det enkelte morgener i helgene det også er lov til å spille. Når rammene er klare for et barn, er protestene færre.

Så gjelder det bare å holde de samme reglene selv … (Kremt …)

4. Varier det dere leser.
Bruk tegneserier, bruk diktsamlinger, bruk sanger, bruk bøker. Dramatiser et eventyr. Bruk alt som er en fortelling. Det barnet elsker er at du gir det tid, oppmerksomhet og gode historier.

5. Gjør tegning med bokstaver til en lek.
Ha tid på dagene der det ikke kan spilles dataspill til å sette deg ned med barnet og tegne og leke. Ser du ikke hvor lett bokstaven A kan få et ansikt inne i overdelen sin? Og så plasserer du to sko på beina, og så har dere en liten herremann som kanskje skal på besøk til … J, foreksempel. Så plasserer du A foran J-en og sier «Aj, aj! Nei, A-en tråkket ham visst på foten. J må gå først … » Og plutselig sitter den lille poden og skriver AJ og JA om hverandre. Mens han gir J-en en markant nese, et lite smil nederst, og to bittesmå bein som bokstaven stavrer seg fram på.

Det var rådene. Og nei: Det er overhodet ikke om å gjøre å ha barn som kan lese lenge før skolealder. Mitt ønske er bare at disse fem tipsene også kan gjøre andre barn glad i bøker, tegneserier og lesing. Og da er så uendelig mye gjort.

Her er meg og min familie i lek ute i gaten på Tøyen. Så vi gjør annet enn å lese også. ;-)

Her er meg og min familie i lek ute i gaten på Tøyen. Så vi gjør annet enn å lese også. 😉

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Effektiv hverdag, Forfatterliv og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s