Forfatter-chatten: Fra ord til omslag

TONJE: – Renate, hvor langt har du kommet med coveret på din andre bok? Er alt ferdig eller?

RENATE: – Jeg holder på med omslaget sammen med redaktøren  min nå. Det er mulig forlaget – eller i alle fall designeren – begynner å bli lei av meg, for jeg har forkastet flere forslag allerede. Men nå tror jeg vi er i mål! Utrolig gøy å se hvordan boken tar form.

T: – He, he … Så du er den typen som sier nei og nei og vet ikke?

R: – Problemet er vel heller at jeg vet alt for godt hvordan jeg vil ha det… Jeg har liksom sett for meg coveret i hodet ganske lenge, men det er jo umulig å plante den tanken i hodet på noen andre. Så det gjelder å omstille seg og være åpen for andre idéer også. Men ja – jeg har sagt nei noen ganger!

T: – Det der er utrolig vanskelig … Jeg har jo MIN illustratør. Elise Syvertsen. En utrolig dyktig serieskaper. Og meg og hun mailer ideer fram og tilbake. Eller … jeg mailer ideer og hun mailer skisser tilbake. Hun er så utrolig god. Så jeg glemmer liksom hele forlaget oppi det hele. Men nå har redaktøren min hanket oss inn igjen. Og bra var det i grunnen …

R: – Ja, jeg mener jo at du har kanskje årets beste omslag på Hulder! Det er utrolig vellykket, og jeg synes det passer så godt til innholdet. Hvordan fikk du det til, egentlig – var det mange runder før dere traff riktig?

Coveret på Hulder, slik det ble til slutt.

Coveret på Hulder, slik det ble til slutt.

T: – Tusen takk! Det skal jeg si til Elise! Men nei, det var ikke mange runder i det hele tatt. Jeg sendte henne det klassiske bildet «Nøkken» av Kittelsen og sa at det skulle være en huldrejente der i stedet og gjerne kun en farge og røde øyne. Og så fikk jeg DEN tegningen tilbake.

Kittelsen sitt maleri av Nøkken var inspirasjonskilden til Hulder

Kittelsen sitt maleri av Nøkken var inspirasjonskilden til Hulder

Dette var første skisse til Hulder-coveret.

Dette var første skisse til Hulder-coveret. Tegnet av glitrende Elise Syvertsen.

R: – Men hvordan fant du frem til Elise?

T: – He, he. Jeg er jo tegneserieredaktør og generelt over middels interessert i serier. Så jeg bruker ofte kvelder på å surfe på Devianart.  Der legger amatører ut sine tegninger og der kom jeg over henne. Det var helt fantastiske tegninger. Av en nordmann! En jente på da 19 år! Wow! Hun MÅ jeg bli kjent med. Hun må jeg bruke. Problemet nå er å hoppe etter oss selv på et vis …

Men du har også et glimrende cover på «Mirakel». Det understreker tittelen så til de grader – og utvider den. Hvordan kom dere fram til dette?

Bilde 2

R: – Jeg er også fornøyd med det coveret. Det var også i utgangspunktet en idé jeg hadde, at vi kunne forsøke å få frem dobbeltheten i tittelen. Men det måtte flere runder til, og slik coveret ble til slutt har jeg designeren, Elisabeth Bjone, å takke for. Hun tok videre den første idéen, drodlet gjennom flere forslag, og endte opp med dette.

T: – En veldig bra løsning. Jeg brukte min venninne og en annen fantasyforfatter som designer på «Hulder», nemlig Siri Pettersen. Som skriver serien Ravneringene. Så «Hulder» var knapt innom forlaget i det hele tatt. Men de betalte selvsagt for jobben og redaktøren min kom med innspill og heiet!

R: – Hm, en spennende løsning. Men det viser at det kan lønne seg å være «hands on» i prosessen med cover – du har i alle fall fått det veldig bra til! Er du i gang  med cover til bok nummer to, da?

T: – Ja … Men må bare svare på det du skriver over først. Fordi jeg jobber også som serieredaktør, og jeg vet at det hadde vært umulig hvis alle frilansere skulle fått bestemme designet selv – på alt de sendte fra seg. Så jeg forstår at ikke forlagene kan ha det sånn. Men jeg var i en litt spesiell situasjon siden jeg jobber med visualitet hele dagen. Og fordi vi hadde et bra forslag.

Og så: Bok 2. Ja, vi er i gang.

Dette er karakteren Lena Stordalen, som også er en person i Kire-serien. Tegnet av Elise Syvertsen.

Dette er karakteren Lena Stordalen, som også er en person i Kire-serien. Tegnet av Elise Syvertsen.

R: – Meget lovende!!

T: – Ja, men dette blir ikke coveret. Dette er – tror det eller ei – en skisse. Slik jobber Elise. Vi tenker videre, og jeg tror vi har noen gode ideer på bordet nå. For da vi sto fast, var det nettopp forlaget og deres designer, Majlin Keilhau som innkalte til et møte og som kom med helt nye ideer og innfallsvinklinger. Det er fortsatt meg og Elise som jobber med det. Men denne gangen er forlaget mye mer med. Og det er jeg veldig glad for.

Hvor langt unna er du et ferdig omslag?

R: – Vi er faktisk nesten i mål. Redaktøren, designeren og jeg er blitt enige om en forside – så nå gjenstår bare litt endring på font og flikking på baksidetekst. Og akkurat det er en historie for seg selv.

T: – Ha, ha! Ja, den får vi ta i neste chat! Men det er jo utrolig bra da. Gleder meg til å se. Jeg vet jo ikke tittelen på din neste bok engang. Kan du røpe hva den blir?

R: – Hmm… kjenner jeg blir litt hemmelighetsfull, nå. Jeg har faktisk hatt en annen arbeidstittel ganske lenge, men er veldig fornøyd med den endelige tittelen. Men jeg tror jeg skal holde på den litt til!

T: – Spennende … Jeg kan heller ikke røpe min helt ennå. Men det er *kremt* mest fordi vi ikke er helt sikre. Men snart …

R: – Det er ikke bra nok før du er helt sikker! Først da vet du at tittelen sitter. Men du Tonje – hvor mye tror du omslaget betyr, egentlig?

T: – Jeg jobber jo visuelt. Jeg tror slikt betyr mye. Og mer og mer i årene som kommer. Nå kan fortsatt bøker plasseres med ryggen inn, og – i mitt tilfelle – nede på gulvet i en stor bokhylle i bokhandlerne. Dette fordi jeg har T- som etternavn og de følger alfabetet. Men netthandelen blir en større og større del av markedet. Og der er det tre ting som gjelder.
1. Cover.
2. Omtale
3. andres anbefalinger.

Så man skal gjøre en skikkelig jobb med omslaget. På alle måter.

R: – Oj. Det er ganske heftig. Da får vi takke våre kjære illustratører og designere, og kanskje heller glemme det gamle ordtaket «don´t judge a book by its cover»?

T: – Det ordtaket er feil! Og det mener jeg!

Om renatenedre

Forfatter av ungdomsbøker på Cappelen Damm. Forfatter av biografi om Erna Solberg på Juritzen forlag. Journalist i bunn og grunn.
Dette innlegget ble publisert i Forfatterchatten, Innlegg og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s