HALLO, FRIHET – FARVEL, VELFERD

Jeg elsker frihet.

Fra journalistlivet har jeg med meg autoritetsforakt. Det hører med til jobben. Og som forfatter er det viktig å ikke la andres føringer og forventninger styre arbeidet mitt. For meg handler dette om frihet.

Jobbe hvor man vil, når man vil. Er det rart vi elsker det frie forfatterlivet?

FLEKSIBEL HVERDAG: Jobbe hvor man vil, når man vil. Er det rart vi elsker forfatterlivet?

Store bedrifter definerer kjern everdier for virksomheten sin.

Frihet er min.

I over tre år har jeg jobbet som min egen sjef. Nå er det vanskelig å tenke seg å gå tilbake til en jobb hvor andre skal styre tiden og prioriteringene mine.

Dette høres sikkert forlokkende ut. Men det kommer med en pris. Og prisen er mindre trygghet.

Nå står ikke trygghet på min liste over kjerneverdier for virksomheten. Tvert imot, jeg blir trigget av utryggheten, det å alltid måtte stå på litt ekstra for ikke å falle gjennom. Selv om jeg noen dager lengter etter en jobb hvor jeg kan tilbringe dagen i møter og spise Vestlandslefse og få betalt for det. (Sånt opplever forfattere lite av.)

Men deler av denne utryggheten er unødvendig. Den kommer som følge av at det fantastiske velferdssystemet i landet vårt er forbeholdt vanlige arbeidstakere. Når man tjener penger som forfatter og frilanser, stiller man seg utenfor velferdssystemet, fordi man er selvstendig næringsdrivende.

Etter noen år med å kombinere livet som småbarnsmor med å være selvstendig næringsdrivende, forstår jeg veldig godt hvorfor det ikke er flere kvinner som starter for seg selv. Jeg vet ikke om jeg vil anbefale det, engang.

Derfor skrev jeg, sammen med min søster Agnes ( som også jobber for seg selv som kunstner) dette debattinnlegget til BT:

«Derfor er det få kvinnelige gründere – DUMME DAMER OG RISIKOVILLIGE MENN «

Klikk på linken og les! Det var tenkt som en innlegg til kvinnedagen, men kom noen dager for sent. Temaet er uansett aktuelt, og bør være et tankekors for alle politikere som stiller seg spørsmålet: Hvordan kan vi få flere kvinnelige bedriftsledere?

Og selvsagt gjelder dette menn også! Men jeg har en mistanke om at det rammer kvinner hardere – fordi de ofte tar hovedansvaret for barn på hjemmebane. Dessuten er det kvinner som er gravide – og en graviditet medfører ofte sykmelding. Det kan jeg skrive under på, som fikk bekkenløsning i mitt siste svangerskap. Den bekkenløsningen kostet titusenvis av kroner. Jeg mistenker også at en del menn som driver egen business, kan gjøre det nettopp fordi de har koner i trygge jobber som tar hovedansvaret når barna er syke eller skal tilvennes i barnehage.

Så – er du kvinne, mor og lurer på om du skal slutte i jobben og satse på din egen idé på fulltid? Mitt råd er: Ikke gjør det hvis du bare har litt lyst. Bare hvis du . Og hvis du elsker frihet, digger utrygghet og kjenner deg både risikovillig og litt dumdristig.

Da vet du hva du har å gjøre.

Reklame

Om renatenedre

Forfatter av ungdomsbøker på Cappelen Damm. Forfatter av biografi om Erna Solberg på Juritzen forlag. Journalist i bunn og grunn.
Dette innlegget ble publisert i Forfatterliv og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til HALLO, FRIHET – FARVEL, VELFERD

  1. Takk for at du skriver, deler, jobber – for det du menser er viktigst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s