Hjemmekontor: En overlevelsesguide

Jeg har hjemmekontor. Hvor jeg sitter og skriver hver dag.

Slik ser det ut rundt meg nå:

Finn fem feil.

Dette er ikke et hjemmekontor. Dette er en byggeplass.

Før dette rommet skal bli mitt nydelige kontor og bibliotek, måtte det rives en vegg. Og oj da, gulvet må visst legges om. Det må spikres opp bokhyller. Og så skal det males. Vegger og tak. Og så trenger jeg en ny stol. Og jeg er en person som synes det er nesten umulig å jobbe uten å ha orden rundt meg!

Men jeg kan ikke bruke arbeidsdagene mine på å rydde eller pusse opp. Jeg skal skrive. Selv om det er kaos rundt meg. Jeg skal heller ikke surfe på nettet. Jeg skal skrive! Egentlig skal jeg ikke bruke tid på bloggen engang. (noe dere merker ved at jeg kommer sjeldent med oppdateringer for tiden)

Her er mine overlevelsesstrategier:

1) Jeg stikker av

Okey, den er feig. Men flere ganger i uken tar jeg med meg macen, spaserer til byn, og setter meg på en stille kafé med en kopp kaffe og skriver. I løpet av dagen bytter jeg kafé, og skriver enda mer på neste sted. Det koster litt, men er billigere enn å leie kontor. Disse dagene er ofte da jeg får skrevet mest. Jeg liker å ha folk rundt meg når jeg jobber.

2) Skoletime-trikset

Still alarmen på telefonen. Skriv i 45 minutter, ta pause i ti. Begynn på nytt. I løpet av disse 45 minuttene har du bare lov til å skrive. Sjekke mail og facebook? Vent til friminuttet. Sette på en klesvask? Vent til lunsjpausen. Dette trikset har jeg lært av forfatterkollega Ingelin Røssland.

3) Sett et mål for dagen

Planlegg at du skal skrive et visst antall ord, feks 1000 ord. Sluttproduktet teller. Er det ikke bra nok, begynn på nytt. Når du har oppnådd dagens produktivitetsmål, har du fri. Gå og tren, les et ukeblad, spill playstation. Med god samvittighet.

4) Stirr i veggen

Dette trikset er det den amerikanske forfatteren Raymond Chandler som har formulert. Vi har alle en tendens til å finne på tusen andre gjøremål for å slippe unna det vi egentlig bør gjøre. Det er ikke lov. Si til deg selv: I dag skal jeg skrive. Hvis jeg ikke får til å skrive, er det helt greit. Men da får jeg ikke lov å gjøre noe annet heller. Ikke surfe planløst på nettet. Ikke fullføre digitaliseringen av CD-samlingen. Hvis du ikke får til å skrive, har du kun ett alternativ: Gjør absolutt ingenting. Stirr i veggen. Det kan det komme mye godt ut av. Jeg lover, til slutt kommer ordene til deg også.

Les mer om dette trikset i Gretchen Rubin’s blogg

Har du hjemmekontor? Hva er dine triks for å overleve og være produktiv?

Reklame

Om renatenedre

Forfatter av ungdomsbøker på Cappelen Damm. Forfatter av biografi om Erna Solberg på Juritzen forlag. Journalist i bunn og grunn.
Dette innlegget ble publisert i Innlegg og merket med , , . Bokmerk permalenken.

16 svar til Hjemmekontor: En overlevelsesguide

 1. Kicki sier:

  Hej! Jag tycker att det är väldigt intressant att läsa hur du jobbar. Det är så långt ifrån mitt jobb. Skoltricket låter lite som en agil metod som heter pomodoro technique, fast där är det bara pass i 25 minuter. Om du vill utveckla den tekniken lite kan du läsa här http://www.pomodorotechnique.com/ :). Lycka till med nya boken! Hälsningar Kicki (Peters fd klasskompis)

 2. Thomas Ryland sier:

  Ser ikke så allerverst renate kjempe fint bildet forresten jeg synes du hadde ganske så ryddig jeg har sett rom som har vært værre enn det.

 3. Charlotte sier:

  Nesten som kafétipset er det å gå på biblioteket. Det er litt mer sadistisk; du får ikke kjøpt kaffe eller noe annet koselig. Men du får ofte jobbet masse. De dagene jeg merker at jeg er svak i sjelen, dvs. at det føles lettere å fikse klesvask og finne ut både det ene og det andre på nettet, da skynder jeg meg til biblioteket. Folk rundt meg der også. Jeg kan velge stille lesesal eller å sitte ute blant dempede stemmer og hyggelige biblioteklyder. Ja, og så passer jeg på å ikke koble meg opp på nettet mens jeg er der.

 4. oivindi sier:

  Ikke glem programmet som heter «Freedom» – TVINGER deg til å jobbe uten nett. Kan f.eks. skru av nettet i et par-tre timer, og du får det ikke tilbake igjen uten å ta omstart på maskinen. Fint for de av oss uten nettdisiplin.

  http://macfreedom.com/

 5. Frank Helle sier:

  Jeg ble så fasinert av distraksjonene du nevnte. Spille Plastation. Digitalisere CD samlingen. Det er jo akkurat sånne distraksjoner som jeg og (unnskyld uttrykket) nerde-kameratene mine har. Alle sammen. Fikk veldig lyst å lese boken din nå.

  • renatenedre sier:

   Hehe, morsomt å høre at du følte deg truffet. Og enda morsommere at du får lyst til å lese boken min! Mens jeg kjemper meg igjennom manuset til min nye bok, er du hjertelig velkommen til å lese den forrige. Mirakel får du tak i som pocket nå – en historie om sex, drugs, fame og kirkegospel. 🙂

 6. susannekaluza sier:

  Så inspirerende blogg du har, Renate! Selv har jeg ofte hjemmekontor på Magasinet for å blokke ut forstyrrelser når jeg skal skrive ut lange hovedsaker, og det skoletimetrikset var jammen genialt. Det innføres her fra og med fredag! Tusen takk!

 7. julie sier:

  Hehe, fantastisk at jeg leste dette mens jeg har hjemmekontor! Altså, ingen mer surfing på renates blogg før om 45 minutter 😉

  Lykke til med boken! Spennende å følge med 😉

  • renatenedre sier:

   He he, sånn kan det gå. Kjenner til den type distraksjoner. Å lese blogger kan plutselig bli ekstremt interessant og viktig når man sitter og skal gjøre noe annet. Men husk: Alt er lov i «friminuttet»! Vi får ses da 🙂

 8. einarnyttiginfo sier:

  Veldig bra tips her Renate! Har du forsøkt å stå når du skriver? Jeg kastet ut stolen på hjemmekontoret for et halvt år siden, og monterte et høyt skrivebord som lar meg stå når jeg jobber. Har ikke sett meg tilbake siden. Det gjør vondt i beina i starten, men du venner deg til det etter et par uker. Har en helt annen energi og konsentrasjon nå enn jeg hadde tidligere.

 9. Tilbaketråkk: Fokusere, konsentrere, prokastinere | Fra ord til bok

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s